niedziela, 11 sierpnia 2013

10. Kluski z twarożkiem cynamonowym

Kluski są doskonałą propozycją na śniadanie. Pomimo tego, iż z tej porcji składników nie da się ugotować pełnego talerza, to gwarantuję Wam, że taka ilość w zupełności wystarczy. Kluseczki są pełnoziarniste, co sprawia, że czujemy się bardziej nasyceni. Szczególnie polecam z twarożkiem cynamonowym, który jest nie-sa-mo-wi-ty!

 Składniki:
- 45 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- woda
- 100 g twarogu chudego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- cynamon
- stewia

KLUSKI: W naczyniu wymieszaj mąkę z odrobiną wody. Dodaj tyle wody, aby kluski miały konsystencję gęstej śmietany. Zagotuj wodę w garnku. Małą łyżeczką "kładź" surowe kluski w wodzie. Poczekaj kilka minut, aby w pełni mogły się ugotować. Przecedź je przez sitko i polej zimną wodą, aby stały się w miarę sprężyste.
TWAROŻEK: 100 g twarogu zblenduj z płaską łyżką stewii, cynamonem i łyżką jogurtu, tak, aby było jak najmniej grudek. Stewię i cynamon dodaj według własnych upodobań smakowych.


 3 WW ; 1 WBT
Wartości podane w tabeli są wartościami przybliżonymi. Ja podając WW i WBT polegam na własnych obliczeniach i Was także do tego zachęcam. Wiadomo, że każdy twaróg ma inne wartości odżywcze skąd mogą się brać różnice.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz