piątek, 9 sierpnia 2013

9. Krem kukurydziany z galaretką brzoskwiniową.


Kto by pomyślał, że to jest dietetyczny deser! Galaretka jest niezwykle lekka, a krem puszysty. Dosłownie niebo w gębie. Do tego nie musicie mieć żadnych wyrzutów sumienia, bo deser jest zdrowy i lekki. Idealny na upalne popołudnie.

Składniki:
- 100 g brzoskwini
- 1 łyżeczka żelatyny
- woda
- 1 łyżka serka homogenizowanego odtłuszczonego
- 45 g kaszy kukurydzianej
- stewia

GALARETKA: Wsyp do garnka brzoskwinie i zalej wodą, aby były wszystkie przykryte. Chwilę pogotuj, a następnie duś pod przykrywką do momentu, kiedy nie będzie już wody. Jeśli owoce nie będą wystarczająco miękkie, dodaj wody i ponownie duś. Kiedy w garnku nie będzie już wody, a brzoskwinie będą miękkie, przez chwilkę podsmaż owoce, aby lekko się skarmelizowały. Na koniec dodaj żelatynę i energicznie wymieszaj.
KREM: Wlej do garnka 2 szklanki wody i czekaj, aż się zagotuje. Następnie dodaj pół szklanki kaszy i gotuj ją przez 2-3 minuty, czasami mieszając. Kasza będzie dobra, kiedy zacznie "bulgotać". Odmierz 45 g kaszy kukurydzianej i zblenduj ją z 1 łyżką serka. Na koniec dosłodź stewię. Do szklanki przełóż krem, a na niego galaretkę. Chłódź w lodówce, min. 3 godziny.


2 WW

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz