czwartek, 1 sierpnia 2013

3. Placuszki ze szczypiorem




Od dłuższego czasu miałam wielką ochotę na racuchy. Niestety, te tradycyjne mają zbyt dużo węglowodanów, więc nie mogłabym pozwolić sobie na dużo placuszków. Mój eksperyment kulinarny w 100% się udał - wyszło 7 mini-placków, dzięki czemu nie musiałam chodzić głodna. Potrawa jest wyśmienita, a pasta jajeczna podkreśla jej lekki smak. Wybór należy do was: zjeść jednego, tłustego i kalorycznego racucha czy zdrowego i lekkiego? Dla mnie sprawa jest oczywista.

Składniki:
- 45g mąki pszennej pełnoziarnistej
- duża szczypta proszku do pieczenia
- woda
- łyżka serka wiejskiego
- mała szczypta soli
- czosnek, papryka słodka, biały pieprz do smaku
- szczypiorek

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Dolać wody, aby ciasto było półpłynne. Posiekać szczypiorek i dodać tyle przypraw, aby nasze placuszki nabrały smaku. Mogą być nieco bardziej przyprawione, ponieważ i tak ich smak lekko się zmieni podczas smażenia. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do zrumienienia.


3 WW ; 0,5 WBT

2 komentarze: