Od dłuższego czasu miałam wielką ochotę na racuchy. Niestety, te tradycyjne mają zbyt dużo węglowodanów, więc nie mogłabym pozwolić sobie na dużo placuszków. Mój eksperyment kulinarny w 100% się udał - wyszło 7 mini-placków, dzięki czemu nie musiałam chodzić głodna. Potrawa jest wyśmienita, a pasta jajeczna podkreśla jej lekki smak. Wybór należy do was: zjeść jednego, tłustego i kalorycznego racucha czy zdrowego i lekkiego? Dla mnie sprawa jest oczywista.
Składniki:
- 45g mąki pszennej pełnoziarnistej
- duża szczypta proszku do pieczenia
- woda
- łyżka serka wiejskiego
- mała szczypta soli
- czosnek, papryka słodka, biały pieprz do smaku
- szczypiorek
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Dolać wody, aby ciasto było półpłynne. Posiekać szczypiorek i dodać tyle przypraw, aby nasze placuszki nabrały smaku. Mogą być nieco bardziej przyprawione, ponieważ i tak ich smak lekko się zmieni podczas smażenia. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do zrumienienia.
3 WW ; 0,5 WBT
Placuszki genialne. Oceniam z pozycji diabetyka. Pozdrawiam, Monika
OdpowiedzUsuńlubię takie pomysłowe przepisy.
OdpowiedzUsuń